Els pèsols del restaurant Hispània

El pèsol, un producte del Maresme amb denominació d'origen

Cada primavera, del febrer al maig, les hortes del Maresme cullen les perles verdes de la gastronomia. Es tracta del pèsol de les varietats Garrofal i Floreta, d'indiscutible qualitat i reconegudes arreu per la seva gran dolçor.

Les primeres notícies precises sobre el pèsol a l comarca daten del s. XVII. Francisco Zamora testimonia, en el llibre Diario de los viajes y hechos en Cataluña, la presència de pèsols primerencs a la rodalia de Mataró, que es destinen a la comercialitació a Barcelona des de la meitat de l'hivern. Les referències perduren durants els segles  XIX  i XX, Durant els anys trenta, hi ha constància de la producció de pèsols i de l'exportació d'aquest producte a França.

 

Consells a tenir en compte

 

Quan els comprem: Al mercat haurem que vigilar que les seves baines siguin gruixudes, terses i d'un color verd brillant.

Tambés hem de descartar les baines planes i arrugades.

 

A la cuina: La millor manera de conservar·los és posant·los a la nevera sense treure'ls de la baina i, a ser possible, dins d'una bossa de plàstic amb forats.

 

 

Paquita i Lolita Rexach amb Raimon Braun
Paquita i Lolita Rexach amb Raimon Braun

Les cuineres

 

Rosario Rexach Surós, mare de les actuals cuineres del restaurant Hispània, Paquita i Lolita Rexach, va apendre l'ofici de cuinera quan a l'edat de nou anys va entrar a servir a la casa del metge de Riudarenes, el seu poble natal. Allà entrà en contacte amb el receptari tradicional català que més tard llegaria a les seves filles. A aquesta experiència s'hi afegiria el profund coneixament que va adquirir del món del peix i la pesca, en regentar un negoci de peixateria, a "Cal lleter" de Sils. A la tradició de la cuina selvatana, en arribar a Arenys de Mar l'any 1952, s'hi afegeix la riquesa que aporten les hortes del Maresme.

Paquita i Lolita Rexach compten amb la col·laboració del fill de la Paquita, Raimon Braun, format a l'escola d'hosteleria de Girona, i amb estades a pretigiosos establiments nacionals i estrangers. Les germanes Rexach presumeixen de l'esperit familiar que hi ha al seu establiment, que es reflecteix en el fet que la majoria del treballadors del Restaurant Hispània, fa més de vint anys que són a la casa.

 

Vídeo d'una recepta de com cuinar una Sípia amb pèsols , els ingredients i la elaboració d'aquest plat a càrrec de le cuineres Paquita i Lolita Rexach.