Un edifici modernista

 

A mitja Riera, a uns quants metres de la placeta de l'Església, hi ha la Plaça del Mercat, un esplèndid i funcional edifici modernista. És obert tots els matins i algunes tardes. A l'interior el batibull de gent i l'activitat són constants.

 

La Plaça del Mercat està ubicada en un edifici que es va construir entre 1923 i 1929 després d'haver expropiat i enderrocat diferents immobles, entre els quals figura el cine Doré. La façana monumental amb totxo vist i blocs de pedra treballada, petites rosetes i rodones, la coronen d'estil modernista.

 

L'edifici és obra de l'arquitecte Ignasi Mas i Morell. Aquest arquitecte modernista fou arquitecte municipal de Sant Pol de Mar a on va realitzar diverses construccions. D'altra banda, i entre d'altres obres, entre 1915 i 1916 va fer una ampliació de la plaça de toros Monumental de Barcelona afegint l'actual façana.

 

 

 

El Mercat fins a 1929

Antigament, i fins a l'any 1929, el mercat diari s'ubicava a la Riera, generalment del tram comprès des del carrer de la Perera fins a l'alçada de la Plaça de l'Esglèsia. Les parades de carn es situàven a la vorera mentre les de peix es posàven generalment al mig del sorrall de la Riera. Els pagesos hi venien pollastres i conills vius, a més de fruites i verdures de les seves collites. Òbviament les condicions no eren gens bones i aviat es va reivindicar la construcció d'un edifici adequat. A l'any 1897 les males condicions sanitàries i el tràfic de carruatges, després de la impantació de la carretera de Sant Celoni, feia que es plantegés la necessitat de donar una millor alternativa. Van passar uns quants anys més fins que es va poder tirar endavant el projecte. Després de fer les expropiacions i l'enderroc de diferents edificis l'any 1925 es començaven les obres, seguint un projecte de l'arquitecte Ignasi Mas i Morell.

 

 

La construcció del Mercat

 

Prèvia expropiació i enderroc de diferents edificis, entre els que hi havia el Cinema Doré, el 1925 es començaven les obres a càrrec del constructor arenyenc Francesc Soler i Miró, en "València", qui també aquell any havia assumit les obres de construcció del port de refugi.

 

Així finalment es bastia el nou edifici, d'estil post-modernista seguint la tendència de l'època, quan els mercats eren bàsicament espais coberts però força oberts i ventilats. A través dels anys es va anar protegint amb tancaments.

 

 

 

El gener de 1926 l'Ajuntament d'Arenys de Mar que presidia Joan Mollfulleda va emetre obligacions com a prèstec de 400.000 pessetes per a la construcció del Mercat. Les obligacions, de 500 pessetes amb un interés del 6% anual, foren adquirides per nombroses famílies arenyenques.

 

 

El seu volum integrava el carrer de les Margarides, que travessava l'edifici, fins que, després de la col·locació de les portes laterals, s'hi limità el trànsit. Per fi Arenys tenia un mercat en condicions que es va inaugurar, amb gran solemnitat, la Festa Major de 1929.

 

Informació extreta dels articles publicats per Joan Pons a la revista La Rierada

La història en imatges